Gall del Penedès

Coneix les particularitats del Gall del Penedès

Que hi ha una raça de gallines pròpia del Penedès se sap per transmissió oral des de temps immemorials. Es caracteritzava per la posta d'un ou d'un color marró rogent molt intens, molt ben valorat en el mercat de Barcelona on es pagava entre un 33 i un 50% més que qualsevol dels millors. 

A final de la dècada dels quaranta l'entrada de ponedores estrangeres com la Leghorn Blanca i més tard, cap els seixanta, dels híbrids comercials per a carn, culminen amb la pràctica desaparició de la Gallina Negra Penedesenca.

A inicis dels vuitanta, el veterinari Antoni Jordà, adscrit al centre d'investigació de Mas Bover (Constantí), voltant masies de la Múnia, Guardiola de Font-rubí i Sant Cugat Sesgarrigues, aconsegueix fer una colònia d'exemplars de gallines penedesenques. Amb aquest material, a principis dels noranta el genetista Dr. Amadeu Francesch, en un projecte finançat per l'IRTA, culmina la recuperació de la raça deixant-la fixada en quatre varietats: l'Aperdiuada, la Barrada, la Blat i la Negra.

 

Des que a mitjan dels anys vuitanta del segle passat, a través de l’IRTA (Institut de Recerca Tecnoalimentària de la Generalitat), es va recuperar la raça autòctona de Gallina Penedesenca, fixant-ne el patró genètic de les quatre varietats pures (aperdiuada, barrada, blat i negra) més la raça negra millorada per a la producció de carn, el camí recorregut ha estat llarg però certament fructífer.

Avui, les varietats pures de la Penedesenca es crien a molts països europeus (Alemanya, Bèlgica, França, Espanya...) i participen i guanyen concursos de qualitat.

Altrament, la Penedesenca Negra Millorada, el conegut com a Gall del Penedès, s’ha obert camí com una menja exquisida, cobejada pels millors restaurants, arribant a l’any 2014 a la consecució de la qualificació europea de l’IGP (Indicació Geogràfica Protegida).

 

 

Organizadores:

VIlafranca - Capital del Vi
Biosphere

Con el apoyo de:

D.O. Penedès
Associació de Criadors
Diputació de Barcelona

Patrocina:

Banc Sabadell
Cafès Novell
Bombons Cudié
Forn de pa Parés

Con la colaboración de:

Enoturisme PENEDÈS - Ruta del vi
La Carretera del Vi
Escola d'art ARSENAL
Col·lectiu d’artesans, brocanters i pintors del Penedès
Centre Vila
Vinseum
Bestiari Festiu
Explotacións Ràfols
Boteria Torner
Escola municipal de música Ma. Dolors Calvet
Departament d'agricultura, ramaderia i pesca de la generalitat de Catalunya
Futura Local

Mitjans oficials:

La Vanguardia

Mitjans amics:

El 3 de Vuit
La Fura
El Cargol
Penedès Televisió
Surt de Casa Penedès
CercaVila Vilafranca

Agraïments:

- Escoles de Vilafranca i serveis d’educació de l’Ajuntament de Vilafranca

- Fundació Mas Albornà

- Sr. Jaume Trius